10 брудних місць у Вашому домі

10 брудних місць у Вашому домі

Найбільше мікробів живе на тих речах, які ми зазвичай не беремо до уваги. Перед наступним прибиранням радимо звернути увагу на десять найбрудніших місць вашої квартири.

Зміст

З погляду мікробної заселеності сидіння унітазу - це не найнебезпечніше місце в будинку, є безліч інших вогнищ бактерій, які щодня контактують з нашим організмом. Наприклад, зубні щітки та ігрові геймпади. Зрештою така взаємодія призводить до харчових отруєнь та алергічних реакцій. Ретельне прибирання у цих місцях допоможе убезпечити сім'ю від захворювань, що викликаються мікроскопічними організмами.

На підлокітниках крісел і дивана живе до 19,2 тис. мікробів. 

Чистити дивани та крісла потрібно не тільки тоді, коли на оббивку пролився напій або розсипалися крихти. Згодом там накопичується пил і величезна кількість хвороботворних мікроорганізмів, серед яких — пилові кліщі. Ці паразити можуть спровокувати напад астми, алергію, риніт чи дерматит. За даними ЮНІСЕФ, на кожних 100 кв. см підлокітників м'яких меблів мешкає близько 19,2 тис. бактерій. При цьому на самому сидінні їх у 12 разів менше. Проти мікробів на меблях ефективне парове очищення. Якщо у вас немає пароочисника, можна скористатися звичайним пилососом із спеціальною насадкою. Особливу увагу при цьому приділіть западинам між сидінням, спинкою та підлокітниками.

КУХОННА РАКОВИНА. 75% ГУБОК ДЛЯ ПОСУДУ МІСТяТЬ КИШЕЧНУ Паличку

Залишки їжі та тепле вологе середовище в кухонній раковині — роздолля для мікробів та грибків. Протирайте раковину після кожного миття посуду і, хоча б раз на тиждень обробляйте її дезінфікуючим розчином Медіоцид. Особливо ретельно слід обробити злив: він вважається найбруднішою частиною раковини. Не менш небезпечні поролонові губки для посуду. Через високу вологість і постійний контакт з залишками їжі в їх порах утворюються цілі колонії мікроорганізмів. У ході дослідження Національного наукового фонду США (NSF) 86% губок і ганчірок дали позитивний результат на дріжджі та плісняву. У 75% зразків виявили кишкову паличку, ще в 18% - стафілокок. Експерти рекомендують міняти губку не рідше ніж раз на тиждень.

На розділових дошках мешкає мікробів більше, ніж на обідку унітазу. За підрахунками вчених, на поверхні обробних дощок, мікробів приблизно в 200 разів більше, ніж на обідку унітазу. Виною всьому - сирі риба та м'ясо. Вони містять багато хвороботворних бактерій, які гинуть тільки при термічній обробці. Намагайтеся дезінфікувати дошку не рідше ніж один раз на тиждень і кожні два-три місяці купуйте нову. Щоб убезпечити сім'ю, заведіть щонайменше дві обробні дошки: для свіжого м'яса та продуктів, які вживаються у сирому вигляді. Наприклад, для огірків та листя салату. А після миття обов'язково протирайте кухонні поверхні сухим рушником. Через вологість мікроорганізми, що залишилися, можуть вижити.

У ХОЛОДИЛЬНИКУ НА 1 КВ.СМ ЖИВЕ БЛИЗЬКО 7,85 ТИСЯЧ БАКТЕРІЙ

Дрібні крихти, плями від соусу, розводи від розлитого супу, контейнери з немитими овочами — все це робить холодильник одним із найантисанітарніших місць у будинку. Вчені підрахували: на 1 кв. см тут мешкає близько 7,85 тис. бактерій, серед яких є такі небеспечні як: сальмонела, листерія та кишкова паличка. Позбутися їх допомагає регулярне вологе прибирання. Звільніть холодильник від продуктів і продезінфікуйте всі полиці та стінки розчином теплої води та оцту. Окремої обробки потребує гумовий ущільнювач, де створені найсприятливіші умови для бактерій. Особливо важливо стежити за чистотою холодильника в літній період: через високі температури швидкість розмноження мікробів збільшується.

ВАННА І ШТОРКА ДЛЯ ДУШУ

Як і у випадку з раковиною, у ванні найбільше бактерій зосереджено біля каналізаційного зливу. Залийте засіб для чищення в зливний отвір і залиште на 5–10 хвилин, після чого змийте водою. Під час наступного прибирання також не забудьте обробити змішувач, міжплиткові шви, насадку для душу та стик між ванною та стіною. Для цього підійде розчин соди чи лимонної кислоти. Ще одне вогнище бактерій - вінілова шторка для ванної. Внизу вона зазвичай покрита жовтуватими розводами - це скупчення бактерій. Намагайтеся міняти фіранку якнайчастіше або замініть її тканинною, яку можна прати в машинці. Крім того, дуже важливо стежити за рівнем вологості повітря та регулярно провітрювати ванну кімнату.

У МІСКАХ ДЛЯ КОРМУ ТВАРИН НА 10 КВ. см Виявили 473, 82 ТИСЯЧ БАКТЕРІЙ

Корм може годинами перебувати у мисках свійських тварин. Це створює живильне середовище для бактерій і негативно відбивається на здоров'я вихованців та їх господарів. У годівницях та напувалках вчені виявили 473,82 тис. бактерій на 10 кв. див. Особливо небезпечними вважаються пластикові та керамічні миски: у них мікробіологи знайшли кишкову паличку та стафілокок. Найбільш нешкідливі вироби з нержавіючої сталі та скла. Миска для корму тварин потребує щоденного чищення. Ретельно видаліть залишки їжі за допомогою гарячої води та миючого засобу. Раз на тиждень годівницю необхідно замочувати в розчині, що дезінфікує, залишити на 10 хвилин, потім ретельно промити водою і висушити.

ДВЕРНІ РУЧКИ ТА ВИМикаЧІ МОЖУТЬ утримувати  1, 32 ТИСЯЧІ БАКТЕРІй

Через частого використання дверні ручки стають одним із найбрудніших місць у будинку. Це відноситься до вимикачів світла і меблевих ручок. Вчені з Вустерського політехнічного інституту США виявили 1,32 тис. бактеріальних колоній на 27 дверних ручках при університетському кампусі. Цікаво, що рівень небезпеки залежить від типу ручки і матеріалу, з якого вона виготовлена. Британські дослідники з'ясували: найбільше мікробів накопичується на ручках важільного типу. У цьому мідні ручки ефективно придушують розвиток бактерій. Візьміть за правило дезінфікувати їх не рідше ніж один раз на тиждень. Для цього підійдуть антибактеріальні серветки MANORM або дезінфікуючий засіб MANORM Expert.

НА ЗУБНИХ ЩІТКАХ НАЖИВАЄ БІЛЬШЕ 100 МІЛЬЙОНІВ БАКТЕРІЙ

За даними вчених з Манчестерського університету, на зубній щітці мешкає понад 100 млн бактерій, у тому числі кишкова паличка та стафілокок. Вона поглинає всі види бактерій, що літають у ванній кімнаті. Наприклад, при змиванні унітазу утворюється водно-повітряний аерозоль, насичений бактеріями. Найкращий спосіб мінімізувати ризик їх поширення - це закривати кришку перед кожним змиванням і зберігати зубну щітку подалі від унітазу. Дорожній футляр для цього не підійде. У ньому щітка надовго залишиться вологою, що збільшить ризик виникнення нових бактерій. Тримач зубної щітки необхідно мити теплою водою з милом не рідше одного-двох разів на тиждень. Після цього протріть його серветкою, що дезінфікує.

НА СПАЛЬНОМУ МАТРАСІ НАКОПЛЮЄТЬСЯ У СЕРЕДНЬОМУ 4,5 КІЛОГРАМ шкірних рогових лусок.

Матрац буквально кишить пиловими кліщами, грибковими спорами та бактеріями. Основа їх раціону - пластівці мертвої шкіри. До того ж тут тепло, темно і волого. Вчені радять міняти матрац через кожні сім-вісім років. За такий період у ньому встигає накопичитися в середньому 4,5 кг шкірних рогових лусочок. Це провокує алергічні реакції - закладеність носа, сльози, чхання, загострення астми. Ось чому так важливо регулярно пилососити матрац та очищати подушки від пилу. Щоб продовжити «життя» матраца, не забувайте регулярно міняти постільну білизну. Його слід прати за високої температури і прасувати праскою. Для захисту матраца можна використовувати спеціальні чохли з вологонепроникною поверхнею.